PLA på et blad

Vad är PLA?

Polymjölksyra (förkortat PLA) är en typ av plast som blivit mycket populär, t.ex. eftersom det kan tillverkas billigt av återvinningsbara resurser som majsstärkelse (och alltså inte petroleum/olja, som vanlig plast). Plasttyper framställda av biomaterial (som PLA) är också kända som bioplaster. 2010 var PLA den näst mest använda bioplasten i världen (mätt i volym). Det är dock det mest använda materialet inom 3D-utskrift.

PLA är också populärt eftersom det kan användas för tillverkning av många olika saker. Förutom 3D-utskrift används den även för produktion av :

  • Plastflaska
  • Biologiskt nedbrytbar medicinsk utrustning (såsom skruvar och plattor som förväntas brytas ned inom 6-12 månader)
  • Prototyper inom läkemedel och andra industrier

PLA har en låg smältpunkt på runt 160 °C, vilket gör den idealisk för 3D-utskrift, då du inte behöver lägga mycket energi på uppvärmning i produktionsprocessen. Det har dock även nackdelen att det kan begränsa användningsmöjligheterna, då det kommer deformationer att uppstå i produkten om du använde den i till exempel en ugn.

Hur produceras det?

Som tidigare nämnts är PLA tillverkad av återvinningsbara och naturresurser som majs . Stärkelsen i majs utvinns från växter och omvandlas till dextros genom att tillsätta enzymer. Den omvandlas sedan till mjölksyra med hjälp av mikroorganismer, som så småningom kan göras till PLA. Denna process resulterar i att PLA på molekylär nivå liknar petroleumbaserad plast.

Det är mycket positivt att PLA tillverkas av återvinningsbara resurser, eftersom traditionella produktionsmetoder av plast använder olja, vilket är en begränsad resurs. Men naturligtvis uppstår en fråga om maten ska användas för att tillverka plast istället för att använda den för att föda världens befolkning.

Är det så miljövänligt?

Även om det finns inslag av "greenwashing" är PLA biologiskt nedbrytbart och därför ett steg i rätt riktning bort från plast gjord av olja. Förutom att vara växtbaserad släpper framställningen av PLA även ut betydligt färre växthusgaser och förbrukar mycket mindre energi i produktionsprocessen.

Betyder det att du bara kan slänga den i naturen utan att tänka?

Biologiskt nedbrytbart ska inte förväxlas med komposterbart, eftersom det finns viktiga skillnader mellan dessa 2 definitioner och de missförstås ofta. Ett biologiskt nedbrytbart material kan brytas ner under vissa förutsättningar. PLA kan återvinnas till 100 % om det ingår i återvinningssystemet. Även om det är märkt som biologiskt nedbrytbart, bryts det bara ner i naturen under rätt förhållanden och bryts till exempel endast delvis ned under en period av 6 månader vid en temperatur på runt 60 °C. Det kan dock förbrännas och producera endast kol, syre och väte vid förbränning

Så man kan inte bara slänga ut det i naturen och ha gott samvete. Det bästa är ändå att ta med det i återvinningssystemet.

Varför använder vi det på WeShape?

På WeShape använder vi PLA i vår produktion eftersom:

  • Det är det mest miljövänliga alternativet. Även om det är långt ifrån en naturlig produkt är det ändå bättre för miljön än traditionell plast.
  • Dessutom finns det även några praktiska fördelar med PLA, bl.a. att den har en relativt låg smälttemperatur, vilket är en fördel i tryckprocessen
  • Det är relativt billigt, vilket innebär att det också är billigare för våra kunder
  • Det är ett pålitligt material, eftersom det har varit en hög användning av PLA under en lång period. Detta har inneburit att en massiv satsning har gjorts på att göra högkvalitativ PLA, vilket ger bra och stabila utskrifter i en 3D-skrivare.
Är det något du kan stödja? Så kolla in våra produkter och se om du till exempel är i behov av en Mandalorian-headsethållare eller någon upphängning/beslag till dina smarta hemprodukter .